Сівши за кермо автомобіля, кожен водій повинен пам'ятати про безпеку водіння, адже від цього нерідко залежить здоров'я і життя. Автомобіль являє собою складний механізм з безліччю деталей, необхідних для його повноцінної роботи. Згодом компоненти автомобіля піддаються зносу, і значно збільшується ймовірність виникнення різних поломок. Щоб машина служила довго і не ламалася в самий невідповідний момент, важливо правильно за нею стежити, а саме, регулярно проводити огляд основних елементів.

Частота перевірок

При звичайній середній експлуатації авто рекомендується робити перевірку не рідше ніж раз на місяць. Якщо машина використовується інтенсивно, потрібно проводити огляд частіше. Кілька тисяч кілометрів в місяць - привід зробити два або три огляди протягом 30 днів.

Перша частина огляду: експлуатаційні рідини

Кожен огляд автомобіля починається з відкриття капота і перевірки експлуатаційних рідин. Проводити огляд краще після ночі або коли двигун машини довго не запускався.

Що потрібно перевірити:

  • рівень масла двигуна. Визначити рівень масляної рідини можна за допомогою спеціального багнета, розташованого в двигуні. Перевіривши рівень масла, багнет витягують з двигуна, а наконечник ретельно протирають. Для очищення наконечника використовують тканину або папір. Важливо! Використовуючи папір, переконайтеся, що після витирання наконечника на ньому не залишилося паперових ворсинок. Оптимальний рівень моторного масла в двигуні повинен знаходитися в межах мінімального і максимального значення. Якщо в двигуні мало масла, його необхідно долити. Використовуйте те ж масло, залишки якого вже є в двигуні. В іншому випадку краще повністю злити старе мало і замінити його новим. Зверніть увагу, при заміні масла обов'язково змінюється масляний фільтр;
  • рівень охолоджувальної рідини. Оптимальний рівень рідини, як і в попередньому випадку, повинен перебувати в межах мінімального і максимального значення. При необхідності охолоджуючу рідину потрібно долити;
  • наступний етап - гальмівна рідина. Принцип огляду такий же, як і в попередніх двух випадках;
  • гідравлічна рідина. Дана рідина є в транспортних засобах, оснащених гідропідсилювачем керма. При перевірці даної рідини зверніть увагу на її колір. Чиста рідина прозора, має легкий бурштиновий колір. Коричнева або чорна рідина свідчить про забруднення. Її потрібно змінити;
  • рідина омивача лобового скла. Її перевірити можна під капотом в спеціальній ємності. При необхідності долити до оптимального рівня.

Друга частина огляду

Огляд автомобіля не закінчується перевіркою рівня і якості рідин. Закривши капот авто, можна приступати до огляду інших його частин. Почніть з лампочок. Щоб перевірити справність всіх лампочок, включіть габарити, потім фари ближнього і дальнього світла, аварійні вогні, фари заднього руху, стоп сигнали. Несправні лампочки потрібно замінити новими. Також необхідно перевірити технічний стан автомобільних двірників.

Технічний стан шин - найважливіша умова для безпечного водіння. Перевіряючи шини, зверніть увагу на ступінь зносу гуми, наявність будь-яких механічних пошкоджень. Обов'язково виміряйте тиск всередині шин. Неправильний тиск не тільки сприяє збільшенню витрати палива, але і значно знижує комфорт пересування по дорогах.

Регулярний огляд автомобіля - запорука комфорту і безпеки в дорозі.