З настанням сезону холодів автолюбителям рекомендується проводити попереднє прогрівання силової установки авто і його салону. Це сприяє комфорту водія і дозволяє швидко завести двигун, зменшивши при цьому витрату палива, навантаження на акумулятор і всі інші деталі, які беруть участь у процесі руху авто.

Швидко і ефективно виконати прогрів допоможуть автономні підігрівачі Webasto, які можуть функціонувати при вимкненому ДВЗ.

До яких автомобілів підійде підігрівач?

Передпусковий підігрівач Webasto може бути встановлений практично на будь-яку машину. Правда, для монтажу пристрою на більшу частину сучасних авто, крім стандартного установочного комплекту, знадобляться різні адаптери і всілякі перехідники. Але головне - правильно вибрати модель пристрою і без помилок виконати монтаж.

Наскільки довго відбувається прогрів ДВЗ і салону авто?

Швидкість, з якою обігрівач доводить температуру двигуна і салону до потрібних показників, залежить від погоди і розмірів машини. Але, для силового агрегату зазвичай вистачає від 15 до 30 хвилин, а для салону процес займе трохи більше часу.

Як виконується запуск передпускового підігрівача?

Пуск Webasto може бути виконаний:

  • за допомогою пульта дистанційного керування Telstart T91/;
  • за допомогою смартфона, використовуючи систему Thermo Call;
  • використовуючи цифровий таймер, що встановлюється безпосередньо в автівці.

Пристрій може мати від однієї до декількох функцій.

Чи підвищує підігрівач безпеку?

Статистика свідчить про те, що при мінусових температурах більша частина ДТП трапляється в перші 15 хвилин, після того, як транспортний засіб починає рух. Причиною тому є замерзлі лобові вікна, що обмежують огляд, і погана реакція водіїв, які не встигли зігрітися в холодному салоні. Webasto дає можливість швидко розморозити вікна і створити комфортні умови того, хто знаходиться за кермом.

Яка витрата палива у підігрівача?

Виробники автопідігрівачів  Webasto постійно працюють над зниженням рівня споживання палива, і сьогодні, наприклад, моделі Thermo Top Evo досить 700 грамів пального для функціонування протягом 60 хвилин. Однак, ефективність роботи пристрою дозволяє закінчити процес набагато раніше, після чого воно перемикається в економний режим. Крім того, прогрітий силовий агрегат витрачає палива істотно менше, що також забезпечує чималу економію пального.

На якому паливі працює пристрій?

Паливо для підігрівача має відповідати паспортним даним. Тобто, дизельні пристрої працюють на солярці, а бензинові - відповідно на бензині. Пальне, як і присадки до нього, повинні відповідати наявним держстандартам. Особливо це відноситься до роботи при екстремально низьких температурах. Так, якщо температура опускається нижче -20, варто заправлятися морозостійким, а при -40 градусах - арктичним дизпаливом.

При екстремальних холодах, коли прогрів ДВЗ і салону особливо актуальний, для підігрівача може бути встановлено окремий бачок, для високоякісного пального.

Що собою являє і навіщо потрібна функція автономної вентиляції?

Підігрівач Webasto Thermo Top може бути актуальним і в теплий сезон, забезпечуючи ефективну вентиляцію салону. Це дозволяє, без запуску силового агрегату забезпечити подачу свіжого повітря, який витіснить тепле і затхле повітря. Як і у випадку з нагріванням, процес запускається за допомогою таймера або дистанційно.

Як позначається робота підігрівача на бортової електромережі автомобіля?

Модель Thermo Top використовує електрику для функціонування повітряного нагнітача, рідинного та паливного насосів, системи управління і, власне, запалювання. Все інше - це енергія згоряння пального, яка йде на обігрів.

Фахівці Webasto працюють і в цьому напрямку, постійно знижуючи споживання електрики. Приклад цього - модель Thermo Top, яка є найбільш економною в своєму сегменті.

При цьому, все одно не рекомендується запускати опалювальний пристрій кілька разів на місяць більше, ніж на годину. Крім цього, після того, як обігрівач завершив свою роботу, потрібно, щоб не менше часу пропрацював і силовий агрегат.

Чи можна переставити підігрівач на новий автомобіль під час продажу старого?

Демонтаж можливий, але він не завжди виправданий. Перш за все, економічно. Присутність пристрою на машині дещо збільшує її вартість. До того ж, відсутність холодних запусків двигуна значно економить його ресурс.

Потрібно відзначити і те, що при новому монтажу можуть знову знадобитися перехідники та адаптери, купівля яких може бути більш вигідною з новим Webasto.

Чи передбачається поточне обслуговування підігрівача?

Як таке, техобслуговування пристрою не проводиться, але раз на місяць варто запускати його на 15-30 хвилин при холодному двигуні і при найменшій потужності вентилятора, щоб запобігти можливості залипання його компонентів. Не завадить і сезонна діагностика обігрівача в сервісі Webasto.

Чи впливає установка передпускового підігрівача на гарантію авто?

У гарантійному обслуговуванні не може бути відмовлено, якщо пристрій встановлено в сертифікованому сервісному центрі Webasto, оскільки тут всі дії виконуються у відповідності з існуючими інструкціями, схваленими автовиробниками. Крім того, претензії можуть пред'являтися тільки до окремих елементів машини, якщо буде доведено, що їх поломка якимось чином пов'язана з функціонуванням підігрівача.

Як реагує підігрівач на зміни температури в салоні авто?

Робота пристрою полягає в підігріві рідкого теплоносія в охолоджувальному контурі, від якого тепло транспортується в салон авто і до його двигуна. При цьому, температура рідини постійно вимірюється. При досягненні +76 градусів потужність підігрівача знижується. Якщо температура досягає +84 - він вимикається, але продовжує працювати повітряний нагнітач який продуває камеру згоряння і рідинну помпу. це робиться для підтримки комфортної температуру в салоні. Якщо температура теплоносія падає до +64 - обігрівач відновлює свою роботу.

Для чого потрібен додатковий підігрівач?

Сучасний турбодизель з великим рівнем наддуву має досить високий ККД. З цієї причини кількості тепла, що ним виділяється - недостатньо для дотримання потрібного температурного режиму. Проблема вирішується за допомогою спеціальних підігрівачів, що представляють собою модифіковані обігрівачі серії Thermo Top. Вони автоматично включаються в процес при працюючому двигуні, коли температура рідини знижується до порогового рівня. Пристрій встановлюється на авто в процесі конвеєрного виготовлення, однак цей факт не завжди згадується навіть в документах авто.

Чи можливий монтаж передпускового підігрівача на авто з клімат-контролем (кондиціонером)?

Оснащення автомобілів з клімат-контролем або кондиціонером обігрівачами Вебасто не має жодних проблем. Можливо будуть потрібні несуттєві витрати на придбання реле і нескладні процедури по наладці бортової електроніки. Що стосується експлуатації пристрою, то для підготовки його до роботи можуть знадобитися незначні маніпуляції. Для таких авто компанія Webasto готує спецінструкціі по монтажу та користуванню підігрівачами.