Тахограф – прилад, що встановлюється у кабіні транспортного засобу. Пристрій підключають до бортової мережі, датчика швидкості та інших систем автомобіля. Під час руху тахограф на автобус фіксує старт запуску двигуна, час у дорозі, швидкість та інші параметри.

Встановлювати тахограф на автобус у першу чергу потрібно, щоб боротися із понаднормовою роботою водіїв. Результатом фіксації праці стає зниження аварійності під час пасажирських перевезень.

Тахограф на автобус, мікроавтобуси, вантажівки, а також на легкові автомобілі встановлюють для фіксації часу, проведеного в русі.

Переваги використання тахографів у автобусах

Тахограф - це автоматичний пристрій, що веде облік усіх показників, пов'язаних із пересуванням автомобільного транспортного засобу. Це можуть бути:


  • швидкість транспорту;

  • відстань пересування;

  • кількість годин, проведена водієм за кермом.


Мета цього пристрою – це підвищення безпеки на дорогах, оскільки почастішали випадки, коли безвідповідальні водії вирішують попрацювати понаднормово, щоб якнайшвидше закінчити рейс і заробити більше грошей. Подібними діями вони наражають на небезпеку не тільки себе, свій транспортний засіб і вантаж (або пасажирів), а й усіх інших учасників дорожнього руху.

Транспортні компанії можуть вирішити, що зіткнулися з непередбаченими витратами, коли Міністерство Інфраструктури вирішило зобов'язати їх використовувати тахографи на своїх автобусах та вантажівках, проте мудрі люди розуміють, що така обережність допоможе уникнути справді великих проблем у майбутньому. Приклади готових комплектів тахографів для мікроавтобусів.

Встановлюючи тахограф на свій транспортний засіб, водії та керівники компаній зможуть розраховувати на такі переваги:


  • налаштування розкладу водія, його режим відпочинку та роботи. Відстеження та запис інформації у пристрій пам'яті;

  • зменшення ризиків та підвищення безпеки на дорозі;

  • корисна статистична інформація. Завдяки тахографам логісти транспортних компаній можуть розрахувати оптимальну кількість використаного палива, а також прокласти більш сприятливі маршрути проходження транспорту;

  • тахограф автоматично розраховує робочий час, з якого виходить сума зарплати для водія. Це дозволить розвантажити бухгалтерів;

тахограф контролює показники швидкості та проходження маршрутів. При будь-якому відхиленні від норми він видасть сигнал у відповідь, який проінформує водія про можливе порушення;

статистична інформація, отримана від даного пристрою, допоможе уникнути додаткових судових розглядів при дорожньо-транспортній пригоді.


Купити, встановити чи зробити діагностику тахографа на автобус можна у Світахо. Ознайомитись з тахографами можна у нашому інтернет-магазині або за телефоном: 067 364 29 74