Компанія «Світахо» пропонує гармонійне поєднання торгового представництва, сервісу та навчального центру, створеного з метою обслуговування транспортного бізнесу в Україні на високому рівні. Фірма працює у різних напрямках, але найбільш поширено – спеціалізується на тахографах. У 2003 році «Світахо» стали одними з перших в Україні в цій галузі обслуговування транспорту. У Європі ця сфера послуг тоді вже займала провідні позиції.

«У компанії «СВІТАХО» можна придбати тахографи б/у, нові, повністю відреставровані, після капітального ремонту, перевірені і які мають гарантію півроку. Окрім того, ви можете придбати дуже зручні у використанні цифрові тахографи з російськомовним меню, які мають правило однієї хвилини. Так само своїм клієнтам ми пропонуємо зчитувач цифрового тахографа, який можна придбати в комплекті», – кажуть у компанії.


Що ж таке тахограф?

Тахограф – контрольний прилад, який встановлюється на транспортні засоби для забезпечення перманентної реєстрації параметрів руху, а саме, пройдено шляху, швидкості, з якою рухався транспортний засіб, а також часу відпочинку і роботи водія. 

Тахограф тісно пов'язаний з «Європейською угодою», яке має відношення до роботи водійських екіпажів на міжнародних рейсах. Країни – учасники ЄУТР відповідальні за виконання зобов'язань забезпечення виконання вимог ЄУТР на власній території.

Сучасне законодавство України зобов'язує господаря будь-якого транспортного засобу з масою не менше 3,5 тонн, яке виконує державні або міжнародні перевезення, встановити на борт спеціальний пристрій під назвою тахограф.

Використання подібного пристрою допомагає підвищити безпеку на дорогах. Завдяки йому водії можуть планувати розклад обов'язкових перерв, які передбачені чинним законодавством України. 

Принцип роботи приладу заснований на обробці електричних сигналів, які надходять з імпульсного датчика шляху / швидкості, який знаходиться на коробці передач. Водій здійснює перемикання режимів роботи приладу, параметри реєструються автоматично на персональному діаграмному диску. Що дає наявність цього приладу: зниження аварійних ситуацій на дорогах, він розвиває навички безпечної та економного водіння у водіїв, допомагає виключити конфлікти між водіями та інспекторами.

Види та особливості тахографів

Тахографи бувають двох видів: 

  1. аналогові;
  2. цифрові.

Перший варіант передбачає використання спеціальних дисків, тоді як у другому використовується термопапір. Установка і сервісне обслуговування тахографів відбувається в спеціалізованих пунктах.

Чинне законодавство зобов'язує водіїв перевіряти тахографи два рази в рік. Також відвідування сервісу відбувається в разі установки, заміни або ремонту пристрою, зміни технічних характеристик шин транспорту, пошкодження пломб або табличок пристрою.

Переваги від використання тахографів

Транспортні компанії, які вирішать використовувати тахографи на своїх автомобілях, отримають такі переваги:

  • установка розкладу режимів відпочинку і роботи водія, а також відстеження виконання працівником його обов'язків;
  • збільшення безпеки на дорозі і зменшення ризиків втратити вантаж;
  • контроль за швидкістю і маршрутом. Тахограф реєструє будь-яке відхилення від норми;
  • тахограф надає можливість розрахувати час роботи і заробітну плату водія;
  • дані тахографів від різних автомобілів дозволяють провести відповідні розрахунки і оптимізувати кількість витраченого палива, а також маршрути перевезень;
  • дані тахографа можуть використовуватися, як доказова база в суді.

Особливості використання тахографів

Законодавство зобов'язує транспортну компанію зберігати дані з цих пристроїв протягом одного року після закінчення запису. Також в цей час повинні зберігатися свідоцтва повірки та протоколи перевірки.

Транспортні компанії змушені аналізувати інформацію, яка підтверджує дотримання водієм режиму відпочинку і сну.

Законодавство України передбачає, що один сеанс водіння транспорту не повинен перевищувати 9 годин, а якщо перевозяться великогабаритні або потенційно небезпечні вантажі, то один сеанс повинен тривати не більше 8 годин. Протягом однієї доби відпочинок водія повинен тривати не менше 10 годин. Подібним чином, компанія підтверджує законність виконання умов експортних і імпортних перевезень.

У  компанії «Світахо» (Рівненська обл., Рівненський район (колишній – Здолбунівський район), с.Ільпінь, вул. Солов’їна, 5а) ви маєте можливість придбати б/у тахографи. 

Звертайтеся!