Будь-яке транспортування вантажу починається з відвантаження. Від правильного виконання завдання та оформлення всього пакету документації залежить, наскільки будуть задоволені результатом обидві сторони. Грамотне проведення подібного процесу дозволяє виключити додаткові витрати, економить бюджет і робить перевезення безпечним і абсолютно законним.

 Наша стаття допоможе розібратися у понятті відвантаження, необхідних заходів під час його виконання, а також детально розповість про всю потрібну документацію.

 Які документи обов'язково оформляються

 У процедурі відвантаження товару або продукції від виробника, продавця до замовника (покупця) немає нічого незвичайного. Для будь-якого вантажу вона виконується стандартно: ретельно упакований і запечатаний він поміщається у вантажний транспорт та відправляється одержувачу. Відрізнятися може лише спосіб упаковки, наприклад, якщо товар крихкий, і транспортний засіб - коли необхідне дотримання температурного режиму, застосовуються рефрижератори.

 Але незалежно від виду вантажу перелік документів, що оформляються при відвантаженні, стандартний:

  • товарно-транспортна накладна;
  • договір між двома сторонами;
  • пакувальний лист.

Якщо вантажоперевезення міжнародне, в цей пакет може входити ще експортна декларація. Для окремих категорій вантажів можуть знадобитися додаткові митні або супровідні документи, зокрема: висновки якості, сертифікати відповідності, накладні, рахунки-фактури.

 Процес виконання відвантаження - етапи

 Щоб перейти до відвантаження, обом сторонам необхідно пройти кілька етапів. В першу чергу вони повинні домовитися про вартість товару та купівлі. Після цього відправник формує пакет документації в двох примірниках і замовляє вантажоперевезення, інформуючи одержувача про обраного перевізника та транспорт, який виконає завдання. Один примірник документів передається вантажоперевізнику разом із товаром для вручення замовнику при його отриманні.

 Транспортна компанія, яка повинна доставити вантаж, домовляється з відправником про точний час, дату й місце відвантаження. Це дуже важливо, адже саме від пунктуальності вантажоперевізників залежить, чи буде доставлений товар вчасно й чи викличе затримка втрати прибутку.

 На складі представник перевізника обов'язково перевіряє цілісність і кількість вантажу, відповідність його всій оформленій документації. Може отримати оплату, якщо це є в договорі між сторонами.

Важливо

Хоч відвантаження – найперший етап усього процесу і здається досить простим, але саме неграмотна його організація часто тягне за собою негативні наслідки. Неправильно оформлена документація може стати причиною затримок, збитків, також як і погано упакований і неперевірений за кількістю вантаж.

 Важливо, щоб всі сторони проявили відповідальність під час процесу відвантаження й коректно узгодили всі питання, у тому числі фінансові.