В цій статті спробуємо розібратись: що таке цивільний радіозв’язок, для чого він використовується і де його застосовують.

В цій статті спробуємо розібратись: що таке цивільний радіозв’язок, для чого він використовується і де його застосовують.

На даний час Законодавством України встановлений перелік радіочастот, що не потребують отримання спеціальних дозволів та призначені для використання в приватних цілях.  Існує три таких діапазони:

СВ (сі-бі) діапазон (Citizen Band) – довжина радіохвилі 11 метрів, 27 Мгц, дозволена вихідна потужність сигналу до 4 Вт. Дозволено використовувати радіостанції з будь-яким типом антен, крім направлених.

LPD діапазон (Low Power Devices) – довжина радіохвилі 70 см, 433 МГц, дозволена вихідна потужність 0,01 Вт. Дозволено використання вбудованих ненаправлених антен.

PMR446 діапазон (Private Mobile Radio) – довжина радіохвилі 70 см, 446 МГц, дозволена вихідна потужність 0,01 Вт. Дозволено використання вбудованих ненаправлених антен.

СВ-діапазон

Радіостанції СВ діапазону переважно застосовують в автомобілях, автобусах для здійснення зв’язку між водіями для передачі інформації, яка поліпшує безпеку руху, про шляхи об’їзду пунктів із напруженим дорожнім рухом та задля підвищення безпеки водіїв, пасажирів, вантажу. Всім відомо, що покриття мобільних операторів доступне не на всіх ділянках маршрутів. А що ж робити, коли сталася якась пригода і потрібна термінова допомога, а мобільний «не ловить» або сіла батарея? В СВ діапазоні для таких випадків виділено окремі канали – 9 і 19 (може використовуватись і 18 канал). Дані канали є в постійному моніторингу екстрених служб. Практично всі моделі радіостанцій обладнані кнопками швидкого переходу на екстрені канали, що дозволяють моментально переключитись на канал і запросити допомогу, або повідомити про подію.

Дальність зв’язку радіостанцій СВ діапазону залежить від наступних факторів:

  • Потужності вихідного сигналу радіостанції (не забуваємо, що максимальна, дозволена Законом – 4 Вт!);
  • Правильного монтажу та налаштування антенної системи;
  • Рельєфу місцевості;
  • Наявність або відсутність радіоперешкод в ефірі тощо.

За умовно «ідеальних» умов дальність зв’язку може сягати 7 км для портативних (переносних) і 20 км для автомобільних радіостанцій СВ діапазону. Модельний ряд СВ радіостанцій ТМ MIDLAND представлений в нашому магазині.

PMR446/LPD діапазон

Радіостанції цих діапазонів мають дуже широкий спектр застосування як в професіональному так і цивільному користуванні. Їх використовують шляхобудівельники, логісти для організації зв’язку на складах, промислові альпіністи, охоронники. Полюбляєте туризм, альпінізм, полювання та риболовлю або просто активний відпочинок – такі радіостанції для вас! Модельний ряд таких радіостанцій зазвичай представлено портативними переносними радіостанціями, в малогабаритному виконанні та з багатим вибором аксесуарів. Приклади: радіостанції MIDLAND XT70 ADVENTURE EDITION та MIDLAND G7 PRO.

Говорячи про дальність зв’язку то тут маємо дещо нижчі показники, ніж в СВ діапазоні. Це в першу чергу пов’язано з потужністю самого передавача, меншою довжиною антенного полотна та впливу факторів рельєфу. На відкритій місцевості дальність якісного зв’язку може сягати і 7-10 км, але в умовах міста, лісної або гористої місцевості дальність може коливатися від 1 до 5 км. Перевагою є спектр каналів даних діапазонів, що налічує 8 в діапазоні PMR446 і 69 в LPD. В основному сучасні радіостанції мають можливість працювати в обох діапазонах (dual band) та обладнані широким спектром користувацьких налаштувань.

В епоху розвитку бездротових технологій зв’язку – радіозв’язок не втратив своєї актуальності і широко застосовується в багатьох життєвих ситуаціях і виробничих галузях. Широкий вибір моделей та доступна ціна на пристрої радіозв’язку завжди буде мати свого споживача.

Залишаймося на зв’язку!