Сьогодні як ніколи важливий сучасний підхід до організації вантажних та пасажирських перевезень. Транспортно-логістичний бізнес у всьому світі давно будується на основі інноваційного підходу і застосування новітніх технологій, що дозволяє оптимізувати логістику і поліпшити якість обслуговування клієнтів.

Як забезпечити своєчасну доставку товарів і при цьому гарантувати безпеку вантажу? Як «змусити» водія відпочивати під час шляху, що є основним чинником безпеки при перевезеннях в Європі і світі, і часто не береться до уваги в нашій країні?

На допомогу прийдуть такі пристрої, як автомобільні тахографи, призначення яких полягає у спрощенні життя водія і посильної йому допомоги в плануванні перевезень.

Тахограф - найважливіший елемент контролю

Автомобільні тахографи фіксують час відпочинку водія і періоди активного руху транспорту. Крім того, цей пристрій здатний виконувати і додаткові функції, такі як:

  • визначення швидкості під час руху (середня, максимальна, мінімальна);
  • розрахунок відстані, пройденого за вимірюваний період;
  • періодичність роботи, чергування відпочинку і руху;
  • факти несанкціонованого доступу до пристрою.

До переваг приладу відносять можливість запису інформації на протязі доби, а в окремих моделях і набагато більше (якщо в цьому потрібно необхідність). Тахограф - це справжній помічник для будь-якого водія, він дозволяє оптимізувати час у дорозі, зменшити кількість сходів з маршруту, збільшити час на відпочинок без вибивання з графіка доставки.

Останній факт, в свою чергу, забезпечує безпеку як для водія, так і для інших учасників руху, знижуючи рівень аварійності на дорогах. Крім того, подібне обладнання часто допомагає оперативно вирішувати будь-які конфліктні ситуації з патрульною службою.

Основні концепції розвитку

У наш час зростання інформаційних технологій і їх впровадження в усі сфери життя дозволяють вивести логістику транспортних перевезень на абсолютно новий рівень. Завданням будь-логістичної компанії була і залишається безпечна і своєчасна доставка вантажу з точки А в точку В, в сучасних умовах вона вирішується набагато простіше і ефективніше.

Це досягається, перш за все, якісним плануванням маршруту з урахуванням особливостей вантажу та типу транспорту. Як наслідок - вдається знизити тимчасові витрати на транспортування і зменшити витрати логістики.

Автомобільні GPS-датчики і чіпи дозволяють відстежувати місцезнаходження вантажу в режимі онлайн, це дозволяє максимально оперативно реагувати на будь-які виникаючі проблеми і труднощі при перевезенні.

Надалі необхідно розвивати рівень комунікацій у всіх ланках, починаючи від рядових водіїв і механіків і закінчуючи керівним складом. Наприклад, якщо під час руху по маршруту виникає якась несправність з автомобілем, сучасна система діагностики передає код про помилку на базу.

Вивчивши інформацію, механіки в телефонному режимі видають рекомендації щодо усунення несправності водієві. Крім того, системи контролю і датчики, встановлені на авто, збирають діагностичну інформацію під час всього маршруту. В результаті можна спланувати технічне обслуговування і заздалегідь поставити на склади необхідні комплектуючі.

Це знову економія часу і грошей: ваші автомобілі не простоюють в очікуванні запчастин, а ви не несете логістичні збитки.