На наших дорогах часто можна побачити повністю завантажені фури. І це незважаючи на те, що перевезення габаритних вантажів повинно відповідати встановленим нормативам. В реальності правила дорожнього руху і законодавство в цій сфері постійно порушується, що призводить до руйнування доріг, появи вибоїн і ям на асфальті. Щоб знизити навантаження на асфальтове покриття, а також відрегулювати процеси вантажних перевезень, у вересні 2019 року Верховною Радою прийнято законопроект, який і включив зміни, зокрема збільшення штрафів за перевантаження фури.

 Законопроект № 1047 був визначений Президентом України як важливий і невідкладний. За нього проголосував 331 народний депутат. Документом передбачається запровадження істотно збільшених штрафів за перевищення допустимої до перевезення маси вантажу. Розмір перевантаження розраховується різницею між нормою і фактично зафіксованим тоннажем фури.

Якими будуть розміри штрафних санкцій

 Ні для кого не секрет, що транспортні компанії не завжди дотримуються правил перевезення габаритного і великовагового вантажу. Часто тоннаж фур значно перевищений, що негативно позначається на дорожньому покритті. Боротьба з такими порушниками допоможе відновити його поганий стан, адже все суми, які будуть оплачені в якості штрафів, перераховуються до Державного дорожнього фонду. Але найголовніше, що фінансова відповідальність перевізників за перевищення допустимої ваги завантаженої фури значно зросла. Розмір штрафних санкцій тепер становитиме від 8,5 до 34 тисяч гривень, а в залежності від ступеня перевищення варіюватися:

  • 8500 грн при перевантаженні на 5-10%;
  • 17000 грн, якщо перевантаження склав 10-20%;
  • Найбільше повинні оплатити ті, хто перевантажив транспортний засіб більш ніж на 20% - 34000 грн.

 Оплачувати штраф доведеться або власнику транспортного засобу, або зареєстрованій юридичній особі, тобто компанії-перевізнику. Якщо автомобіль має Єврономер, то відповідальність за порушення лежить на людині, яка ввезла його в Україну. Ігнорування оплати штрафних санкцій іноземним громадянином стане аргументом для заборони йому в'їзду на територію України.

 Особливості порядку виявлення порушень

 Перевищення тоннажу вантажного транспортного засобу буде фіксуватися спеціальним обладнанням. Якщо ж водій автомобіля відмовиться зупинитися на вимогу представника Держслужби, то його чекає додаткова штрафна санкція - 3400 грн. При несплаті подібного штрафу можливе позбавлення водійських прав на період від трьох до шести місяців.

 Є варіант і автоматичного визначення перевантаження. В такому випадку водій отримає поштою постанову про необхідність сплати штрафу.

 Законопроект № 1047 набув чинності 25 вересня і був опублікований у виданні «Голос України». До порівняння: попереднє законодавство визначало штраф за перевантаження фури в розмірі від 510 до 680 гривень. Сьогоднішні штрафні санкції значніші, тому перевізнику вигідніше дотримуватися норм і стандартів.