Символи тахографа використовуються для реєстрації водіїв. Вони пояснюють, коли вони перебувають за кермом, відпочивають та виконують інші робочі завдання. 

Знання значень різних символів тахографа є важливою частиною роботи менеджера автопарку. Мета тахографа – забезпечити, щоб водії не перевищували регламентований робочий час. Розуміння символів та використання аналізу тахографа допомагає не допустити цього. 

Розшифровка тахографа далеко не складна операція, адже вона є різними символами.


Цифрові тахографи в порівнянні з аналоговими тахографами 

Цифровий тахограф записує інформацію про водія за допомогою інтелектуальної ідентифікаційної картки. На цих картах відображається важлива інформація про водія, включаючи його фотографію, дату народження та термін дії - на відміну від посвідчення водія. 

Смарт-карта авторизується перед початком зміни. Отримавши дозвіл на початок роботи, водії вставляють свої карти в слоти для карт тахографів, після чого пристрої автоматично записують та зберігають їхні робочі статуси. 

Водії повинні вручну вводити дані в аналоговий тахограф. Для цього вони пишуть свій режим роботи на аркуші вощеного паперу. Потім на початку зміни його необхідно фізично вставити у пристрій. 

Завдяки законодавству про вантажні автомобілі, введеному в 2019 році, а також точності та простоті цифрових тахографів, аналогові тахографи були значною мірою замінені на цифрові пристрої.

Які символи є ключовими на тахографі? 

Цифрові тахографи використовують водійські символи для відображення різних статусів водія в робочий час. Це робиться для того, щоб переконатися, що водії не порушують закони щодо часу роботи та відпочинку. 

Існує чотири визнані законом ключові символи для пристроїв тахографа.

Водій 

Тут фіксується час, протягом якого водій використовує автомобіль із працюючим двигуном, у тому числі під час стоянки.

Інша робота 

Тут реєструється час, коли водій продовжує працювати, але виконує роботу, відмінну від водіння (двигун вимкнено), наприклад, переміщає вантажі з нерухомого автомобіля.

Доступно 

Тут враховується час, коли двигун автомобіля не ввімкнено, але водій повинен бути готовий відновити рух або відповідати на дзвінки. Сюди входять періоди, наприклад, коли водій-міжнародник перебуває на поромі, що йде транзитом між країнами.

Відпочинок/перерва 

Цей символ означає час, коли водій відпочиває або робить перерву, як у робочий час, так і поза зміною. 

Ціль цих символів - полегшити розуміння даних тахографа менеджерами автопарків, власниками компаній та водіями.