Підвищена витрата палива - не норма, тому дуже важливо визначити, що її викликає, та як з цим можна боротися. Існує сім основних факторів, які змінюють такий показник не на користь водія.

При виробництві транспортних засобів перевірка витрати палива виконується в лабораторних умовах, що істотно відрізняються від реальної ситуації на дорозі. Саме тому значення з каталогу, виданого заводом виробником, неможливо порівняти з цифрами, які показує автомобіль.

На витрату палива впливають різні фактори, які обов'язково варто врахувати. Провівши їх аналіз, можна зменшити цей показник і максимально наблизитися до норми. Спробуємо розібратися в кожному.

Стиль водіння

Виробник аналізує середню витрату палива при їзді автомобіля з постійною швидкістю. Часті гальмування та раптові прискорення істотно підвищують цей показник, а такий стиль водіння вважається агресивним. Використовуючи його постійно, можна не тільки витрачати більше на заправку автомобіля, але зменшити термін служби гальмівних дисків і колодок. Доцільніше дотримуватися середньої швидкості, а гальмування проводити двигуном, переходячи на більш низькі обороти перемиканням передач. Транспортний засіб подвійно «віддячить».

Умови їзди

На трасі витрата палива завжди менше, ніж по місту. При пересуванні на коротких відстанях двигун залишається холодним, тому згоряння генерується більше. Особливо загострюється проблема взимку, коли мотор просто не встигає нагрітися й фактично працює на всмоктування. З цим фактором боротися неможливо, оскільки він контролюється автоматично.

Завантаженість

Як і людині, автомобілю потрібно більше енергії, щоб перевозити вантаж. Відповідно витрата палива може збільшитися, якщо:

  • на даху везти велосипеди, лижи;
  • багажник авто завантажений інструментами;
  • в салоні знаходиться п'ять чоловік.

Якщо є можливість виключити одну з перерахованих вище причин, обов'язково варто це зробити. Економія буде досить відчутна. А возити невикористаний вантаж, який точно знайдеться в багажнику багатьох автомобілістів, зовсім безглуздо.

Несправність деталей авто

Ідеальні умови для витрати палива від виробника можливі тільки при повній справності всіх його елементів. Якщо водій помічає підвищення використання бензину або дизеля, можна провести самодіагностику транспортного засобу.

Вихід з ладу термостата

Збільшення витрати палива можливо при неправильній роботі термостата. Перевірити це можна досить легко: потрібно відстежити показники індикаторів температури охолоджуючої рідини. Якщо вони постійно однакові (в районі 90 градусів) і не змінюються через 10 кілометрів, то це говорить про вихід з ладу такої деталі. Коли ж самодиагностика визначила, що з термостатом все в порядку, автомобіль варто показати механіку, який більш детально обстежує транспортний засіб.

Неполадки гальмівної та вихлопної систем, форсунок

Такі проблеми здатний виявити тільки фахівець. Свій огляд він починає з системи подачі палива, оскільки несправний насос може значно збільшувати витрати палива. Ще одним елементом, що впливає на такий показник, може бути поломка уприскування палива.
 Наступною обов'язковою для перевірки деталлю стає лямбда-зонд, основний обов'язок якого - підбір паливо-повітряної суміші для мотора. Без уваги не залишається і гальмівна система. Несправні поршні, згорілі колодки - все це причини підвищених витрат на заправку авто. Не менш важливим є і стан вихлопної системи. Використаний глушник або каталізатор збільшують співвідношення повітря і палива в двигуні.

Нечесні працівники

Коли автомобіль належить підприємству або передається іншим особам в комерційних цілях, витрата палива може бути збільшена штучно. Водії часто обманюють, використовуючи авто в своїх цілях або просто зливаючи паливо. Попередити подібне легко, встановивши тахограф, який буде реєструвати всі необхідні показники.